Mer Att Göra

Skid- och brädåkning är kanske inte aktuellt för alla eller för alla varje dag. Det finns massor av mer att göra. Tillräckligt mycket att hålla dig upptagen hela veckan och ändå inte hinna med allt! 


Raquettes

Raquettes är det franska ordet för snöskor. De kan man hyra i samma affär som skidor. Kommer du på vårkanten så har du tusentals vilda blommor och en fantastisk lövsprickning att se fram emot. Vi rekommenderar varmt Alain, Vaujany's egna raquette och vandringsguide. I djupaste vintern hittar han de skygga djuren och på soliga varma dagar precis rätt bergskamm för ovanliga bergsvyer.

  • Alain Hilton
  • Tel: +33 (0) 4.76.79.88.71 eller +33 (0) 6.85.73.53.41
  • E-post: nathalain51@free.fr

Längdskidåkning

Att komma ifrån folkmassorna och tillbaka till skidbaser

Lätt att lära sig och bra träning, den här typen av skidåkning kan tas så långsamt eller snabbt som du vill - spåren är oftast platt så att din hastighet beror på hur energisk du vill vara!

Det finns cirka 50 km längdskidåkningslinjer i Alpe d'Huez som prepareras för klassiska (parallella rutter) eller skridskoåkning. Dessa är uppbyggda av ett spår som heter Brandes Loop (nära altiportet), vilket anses vara det enklaste, en blå 10 km-loop som heter Poutran och ett rött 20 km spår som kallas Loop of the Lakes, vilket är det svåraste av dem alla. Du kan komma åt dessa slingor om du bor i Oz eller Vaujany via skidliftarna. Kolla längdskidkartan för utsikt över spåren.

Lugnet i längdskidåkning (även kallat nordisk) skidåkning är perfekt för alla som har lugn och ro, eller finner nedförsbackarna för trångt eller för brant. Det är en bra form av aerob träning och man kan vara lika energisk eller långsam som du vill, medan den avslappnade takten gör det ett lugnare sätt att njuta av omgivningen!


Hundspann

En helt annan typ av spännande glid över snön kan man få genom att åka hundspann. Alpe d'Huez erbjuder hundspann åkning med Huskies hundar. Man åker via vandringstigar och utsiktspunkter och du får instruktioner i hur du själv kan kommendera de vackra och ivriga hundarna inklusive klassiska MUSH!. Du kan välja mellan att slappa av i hundsläden eller själv ta kommando – det gäller att hålla fast om du skall styra bestarna – de är mycket starka och det kan gå rejält fort! Hundspannåkning är mycket populärt och det är bäst att boka 48 timmar i förväg.

30-50€ per vuxen och 20-40€ per barn .


Snöskoterturer

Upptäck en del alpint roligt på 2100m vid mittstationen DMC. De som njuter av fart kommer att älska att rida en kraftfull snöskoter (som en motorcykel med larvspår) runt Alpe d'Huez.

Njut av de olika dimensionerna av körning; Snidningsvarv, accelererande i rak linje, stigningar och nedstigningar. Snöskotrar är ett bra sätt att utforska Alpe d'Huez, särskilt när du kommer att rida dem när orten är tystast. Försvinn i de tomma snöfälten nära Lac Besson på din sparkcykel med din egen guide.

Kom ihåg att vikla upp varmt, speciellt om du går efter mörkret och ta med skyddsglasögon om det finns pulver.

  • Espace Moto Neige
  • 04.76.11.33.05 – 06.88.51.69.06
  • info@espacemotoneige.com

Helikopter och flyg

Kanske är Pic Blanc inte högt nog en dag. Du kan njuta av otrolig panorama från ett av de små flygplanen eller med en helikopter. Båda lyfter från Alpe d'Huez Altiport. Alla mjöjliga varianter erbjuds, korta flyg, video tillfällen (varför inte göra en video av Sarenne pisten både via skidor och från luften – och koppla ihop dem...kanske något för fb....). Eller du kanske vill besöka Les Deux Alpes eller La Grave via helikopter, det finns värre sätt att anlända än att landa på la Meije med helikopter och skidor i handen.....Naturligtvis kan man även ta lektioner i bergsflygning.

Henri Giraud, Altiport, 38750 Alpe d'Huez.

Helikopter
Telefon: 04 76 80 65 49
e-post: saf.huez@saf-helico.com

Flygplan
Telefon: 04 76 11 35 81
Telefon: 06 88 48 70 49
e-post: ACD-versoud@wanadoo.fr

Isgrotta

Varje år byggs en ny isgrotta av pistörer, liftmanskapet och ett team av skulptörer. Det är alltid lika kul att se vilket tema de bestämer sig för. Man hittar grotta på 2700 m höjd vid DMC gondola toppstation. Entree ligger runt €3-4. 

  • Tel: +33 (0) 4 76 80 30 30


Skärmflygning

Skärmflygning eller 'Parapente' som det kallas på franska har blivit mer och mer populärt. Alpe d'Huez har både en klybb och en skola. Här kan du pröva på tillsammans med en instruktör. Om du är en erfaren flygare med licens kan du komma hit och prata med alla entusiaster som gärna ger råd om lämpliga start platser och landningsplatser. Är du en riktig entusiast kanske du också vill besöka Venosc, 40 minuter från Vaujany en dag för en riktig vild erfarenhet i Oisans National Park. 


Vinprovning och ost provsmaking

Prata med din värd så kan de arrangera en liten privat provsmakning i ditt chalet.   


Museer

Vaujany Fauna Museum

Att spåra hermeliner eller hur man letar vilda chamois getter kan man lära sig om i Maison de la Fauna som uppmuntrar besökare att utforska det vilda djur livet i Oisans bergen. Permanenta 'Bergsblommor' utställningen ger alla blomsterälskare att utforska den blommiga rikedomen i regionen. Lådor att öppna, lock att lyfta, anslag att vända och lockrop att lyssna till ger besökaren en intuitiv och sammanhängande förståelse av det rika djurlivet. I museumet ingår också en fjärilsvy. 


Vaujany Hydro-Elektriska Museum

Att spåra hermeliner eller hur man letar vilda chamois getter kan man lära sig om i Maison de la Fauna som uppmuntrar besökare att utforska det vilda djur livet i Oisans bergen. Permanenta 'Bergsblommor' utställningen ger alla blomsterälskare att utforska den blommiga rikedomen i regionen. Lådor att öppna, lock att lyfta, anslag att vända och lockrop att lyssna till ger besökaren en intuitiv och sammanhängande förståelse av det rika djurlivet. I museumet ingår också en fjärilsvy. 

EDF Hyrdo

Minnes Museum

100 år av Vaujany's historia skildrad genom intervjuer, fotografier och gåvor från byns invånare. En anmärkningsvärd resa med stora förändringar för den lilla alpbyn: Avbefolkning, subsistens lantbruk, krigsmotstånd och den stora förändringen som samarbetet med EDF införde.

History

Alpinska Djur och Mineral Museum i Bourg d'Oisans 

Besök den största samlingen av bergsmineraler i frankrike, inhyst i St Laurence kyrka's annorlunda vindsavdelning. Det stora dragningskortet är världens vackraste kvarts från välkända La Gardette gruvan. Men museet inhåller även en rik varietet av olika mineraler som ger en bild av mineral rikedomarna i Oisan's bersgkedja. En zoologisk avdelning med verklighetstrogna förbilder av alpinska djur inklusive 140 olika arter som har skapats i samarbete med Ecrins National Park.

Crystal

Sport och Spa anlaggningar

Klicka här nedan för information om sport och spa anläggningarna I byn.

Leisure Center sidor

Outside the entrance