Off-Piste och Freeride

Nu till något helt annorlunda. Ännu har inte många åkare upptäckt Vaujanys häpnadsväckande offpist. De av oss som har tagit del vet att det är något väldigt speciellt.


"Backcountry lekplats Yeh!"

Vaujany ligger mycket nära mytomspunna La Grave och ända hittar vi ofta bergsguider från La Grave åkandes i Vaujany. Varför? Därför att offpist förhållandena är ofta mycket bättre än i de nyckfulla pisterna i La Grave.


Les Massif des Grandes Rousses

En lycklig slump har fått bergssidorna vid Vaujany att formas perfekt för spännande skidåkning. Stora 'Massif des Grandes Rousses' ligger på den östliga sidan av dalen och skapar ett freeride paradis som sträcker sig till Vaujany. De goda nyheterna är att i Frankrike är offpist åkning legalt.


Varning:

Offpiståkning kan vara en underbar upplevelse men också vådlig om du inte känner området, har rätt kunskaper och rätt utrustning. För att uppleva det otroliga med att åka offpist för första gången behöver du en lokal bergsguide att åka med. Vi rekommenderar alltid att du åker med en bergsguide. De tar ett rimligt pris som kan delas mellan alla i gruppen och inkluderar nödvändig extra utrustning så som tranceiver, spade och sond. Vi hjälper gärna till med att sätta ihop en grupp och rekommendera en bergsguide. Alla guider som vi känner är UIAGM kvalificerade. Kontakt detaljer längst nere på sidan. Om du funderar på offpist så kontrollera alltid att du har en reseförsäkring som gäller offpiståkning.

* Kontrollera att din försäkring täcker offpiståkning.


Bergsguider i Vaujany och La Grave

Vi kan rekommendera dessa bergsguider för offpistäventyr. Vanligtvis är grupperna runt 4 till max 6 personer. Vi har tillbringat många minnesrika dagar med både Denis, Stephane och Anthony, som alla är UIAGM kvalificerade och kan ta dig över hela 'Massif des Grandes Rousse' området och La Grave som ligger endast 50 minuter från Vaujany. Eftersom både Denis och Stephane dessutom är kvalificerade skidlärare så kan de hjälpa dig med både offpist och puderteknik. Alla tre talar utmärkt engelska.

Vänligen boka direkt


Denis Ailloud

  • 33 6075 62.092
  • denis.ailloud@wanadoo.fr
Halv dag € 200 - € 230
Hel dag € 320 - € 350

Hemsida

Denis

Anthony Franklin

  • 33 6079 73.811
  • anthony@franklinalpine.com
Halv dag N / A
Hel dag € 320 - € 350

Hemsida

Anthony

Step Garezynski

  • 33 6808 98.425
  • sgarzou@hotmail.com
Halv dag € 200 - € 230
Hel dag € 320 - € 350
Colle de l impossible

Ett litet smakprov:

Från Dome des Rousses som ligger på 2800m eller Pic Blanc på 3300m kan man nå flera lekparkar av tekniska och spännande natur och dessutom längre mer isolerade rutter,..


La Combe du Loup

Vargens Kam - är portalen till ett vackert och vilt område med utsikt söder om mot spektakulära La Meije-glaciären. Den första biten är brant men öppnar sig snabbt till en vid skål som ofta har utmärkt pudersnö. Ett område av böljande konturer leder till ett par naturligt formade halvpipor som ger vika till en stenträdgård med olika alternativa rutter. En gång vid ett ett stenparti, där vi satt och åt vår picknick var vi privilegierade nog att få se en av de få och ytterst skygga djuren som dalen är uppkallad efter.

Fantastisk puder på Piefroid

Efter en kort skrå och ett par minuters promenad upp till åsen påträffas en härlig liten korridor. Det finns inte plats för så många på åsen så man åker rätt ner till en stor öppen skål av pudersnö. Härifrån syns Clavan les Haute och här finns ett flertal val möjligheter att åka ner till Ferrand-dalen. Åker man ner till Clavans så kan man antingen åka taxi eller ta helikopter tillbaka till systemet eller så kan man gå på skidor, det tar ett par timmar. Istället svänger vi till höger över en annan kam och väljer ett annat fält med orörd snö tillbaka mot Sarenne-dalen.


Pyramide från Pic Blanc 3300m.

På Pic Blanc ser man varningsskyltar att man är på väg offpist. Bra påminnelser för att kontrollera utrustningen. Det tar ungefär 15 minuter att gå på skrå fram till kammen.

Det är ett magiskt ögonblick att stå där mellan 'Pyramide' och 'Pic Bayle' och se utsikten. Vaujany

ligger som en leksaksby 2000m längre ner. Snön har byggts upp längs kammen och det gäller att få en bra ingång till den branta och ganska smala intro-biten. Man tar sig en och en över den branta kammen och åker fram till det vida lössnöfältet. Första gången någon åker 'Pyramide' brukar de vara lite spända men när de ser den underbara och orörda backen som dyker upp brister de ut i överraskade leende. När solen arbetat sig mer västerut är ljuset perfekt och den nordliga aspekten gjör att snön behåller den jättelätta yrkänslan som bara pudersnö har.

Den P10 Couloir

är ett av de finare åken som ligger just ovanför Montfrais-området. Det börjar med en liten korridor och en naturlig halfpipe och så småningom mynnar det ut i ett fulländat lekområde med träd, öppna gläntor och mini labyrinter genom snötäckta stenbumlingar. Håll höger och snart är du nere i Montfrais.


Roche Melon

Roche Melon är markerad på pistkartan men backen är inte märkt på något sätt. Nu är det en förtjusande öppen off-pist rutt bland träd och gläntorna ofta med puder.

Edition Vamos har gett ut en bra offpist guide. Boken är tvåspråkig - franska och engelska. De tidigare utgåvorna är mycket bra men saknar en del alternativ. Offpist är ju inte alltid definierbart. Min väg in i Fleur Colouir är kanske inte helt och hållet samma som din. Vi rekommenderar alltid att du åker med en bergsguide men boken är en bra förberedelse. Vår utgåva är mycket vältummad.